PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! 

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@promol.hu
Blog

Munkavédelmi Sisakok Színei és Jelentésük

Vida Gabi
2024.03.12 09:11
Munkavédelmi Sisakok Színei és Jelentésük

Munkavédelmi sisakok kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkahelyi biztonságban, védelmet nyújtva a fejre eső tárgyak, elektromos ütések és más sérülések ellen.

 A sisakok színe gyakran szimbolikus jelentéssel bír, jelölve a viselő munkakörét vagy pozícióját, valamint elősegítve a gyors azonosítást munkaterületen belül. A munkavédelmi sisakok különböző színei és azok jelentése, valamint a releváns szabványok bemutatása segít a megfelelő választásban.

Munkavédelmi Sisakok Színei és Jelentésük

  • Fehér: Általában mérnökök, építésvezetők, építészmérnökök vagy vállalkozók viselik. A fehér szín a vezetői pozíciót szimbolizálja.
  • Sárga: Munkások, általános építőipari dolgozók használják. A sárga szín az általános építkezési és munkaterületi jelenlétet jelöli.
  • Kék: Műszaki szakemberek, például villanyszerelők viselik gyakran. A kék az általános technikai, szakmai tudást képviseli.
  • Zöld: Biztonsági őrök számára jelöli a biztonsági feladatokat.
  • Narancs: A narancssárga sisakokat gyakran útépítő munkások és egyéb, magas láthatóságot igénylő területeken dolgozó személyzet viseli.
  • Piros: Tűzoltók és egyéb vészhelyzet-kezelő személyzet használja. A piros szín a vészhelyzeti és mentőszolgálatokat jelöli.
  • Barna: Azok viselik, akik magas hőmérsékleteknek vannak kitéve, például öntödékben dolgozók.

Felhasználási Területek és Szabványok

A munkavédelmi sisakok tervezése és gyártása során szigorú szabványoknak kell megfelelniük, hogy garantálják a kellő védelmet. A leggyakrabban alkalmazott nemzetközi és regionális szabványok közé tartozik az EN 397 Európában, amely az ipari sisakokra vonatkozó alapkövetelményeket és vizsgálati módszereket határozza meg, valamint az amerikai ANSI Z89.1, ami az Egyesült Államokban használatos.

  • EN 397: Ez a szabvány az ütésállóságot, a behatolás elleni védelmet, a lángállóságot és más biztonsági jellemzőket szabályozza. Emellett előírásokat tartalmaz a kiegészítő tulajdonságokra is, mint például az alacsony hőmérsékleten való használat, az olvadék elleni védelem és az elektromos szigetelés.
  • ANSI Z89.1: Az ANSI szabvány kategorizálja a sisakokat az ütésállóság és az elektromos védelem szintje szerint. Különböző osztályokat határoz meg az elektromos védelem mértéke alapján: G osztály (általános), E osztály (elektromos) és C osztály (vezetőképes).

Összefoglalás

A munkavédelmi sisakok kiválasztásakor figyelembe kell venni a munkaterület sajátosságait, a munkaköröket és a szükséges biztonsági szabványokat. A sisak színe segíthet a gyors azonosításban és kommunikációban a munkaterületen, míg a megfelelő szabványok betartása biztosítja a kellő védelmi szintet. Mindig válasszon a munkakörnek és a környezeti kockázatoknak megfelelő sisakot, hogy maximális védelmet biztosítson minden érintett számára.