PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! 

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@promol.hu
Blog

ZUHANÁSGÁTLÓ SZABVÁNYOK

Finibus Bonorum
2023.07.12 10:38
ZUHANÁSGÁTLÓ SZABVÁNYOK

zuhanásgátló eszközök szabványai olyan előírásokat és követelményeket határoznak meg,

A amelyek biztosítják az eszközök hatékonyságát és biztonságosságát a zuhanás elleni védelem terén. Ezek a szabványok meghatározzák az eszközök tervezését, tesztelését és használatát, hogy minimalizálják a zuhanásokból eredő sérülések kockázatát. Néhány fontos zuhanásgátló eszközökre vonatkozó szabvány:

  1. EN 361:2002 (Teljes testövfelszerelés): Ez az európai szabvány az ún. "teljes testövfelszerelések" követelményeit határozza meg. Ezek az eszközök olyan övfelszerelések, amelyek magukban foglalják a test egészének biztosítását zuhanás esetén, például hevederek, kötelek, karabinerek stb.

  2. EN 362:2004 (Karbabinerek és egyéb kötőelemek): Ez a szabvány meghatározza a karabinerek, kötőelemek és más kapcsolóeszközök követelményeit és tesztelési eljárásait. Ezek az eszközök biztosítják a megfelelő kötődést és rögzítést a zuhanásgátló rendszerekben.

  3. EN 363:2008 (Zuhanásgátló rendszerek): Ez a szabvány a zuhanásgátló rendszerek általános követelményeit és tesztelési eljárásait határozza meg. Ezek a rendszerek magukban foglalhatnak különböző elemeket, mint például köteleket, hevedereket, energiaelnyelőket stb., és biztosítják a zuhanás elleni védelmet a magasban dolgozók számára.

  4. EN 364:1992 (Kötések és védőeszközök karabinerekkel): Ez a szabvány a kötéseket és védőeszközöket érinti, amelyek karabinerekkel vannak ellátva. A karabinerek a kötésekhez és az övfelszerelékekhez használhatók, és biztosítják a megfelelő rögzítést és biztonságot.

Ezek a szabványok biztosítják, hogy a zuhanásgátló eszközök megfeleljenek a szükséges biztonsági előírásoknak és hatékonyan védelmet nyújtsanak a magasban dolgozók számára. Fontos megjegyezni, hogy az adott országban érvényes jogszabályok és előírások változhatnak, így mindig tanácsos az aktuális szabványok és irányelvek betartása.

  1. EN 365:2004 (Munkaöltözet, beleértve a zuhanásgátló rendszereket is): Ez a szabvány a munkavédelmi öltözetről és felszerelésekről szól, ideértve a zuhanásgátló rendszereket is. Meghatározza az öltözet és a felszerelések minőségi és teljesítménybeli követelményeit, hogy megfeleljenek a munkahelyi biztonsági előírásoknak.

  2. EN 354:2010 (Kötelek és kötélrendszerek): Ez a szabvány meghatározza a kötelek és kötélrendszerek követelményeit és tesztelési eljárásait, amelyeket zuhanásgátló rendszerekben használnak. Ide tartoznak a vezetőkötelek, energiaelnyelő kötelek és más kötélrendszerek.

  3. EN 353-1:2014 (Álló- és futókötelek): Ez a szabvány meghatározza az álló- és futókötelek követelményeit és tesztelési eljárásait, amelyeket zuhanásgátló rendszerekhez használnak. Ezek a kötelek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy szabadon mozogjanak egy biztonságos területen a magasságban.

  4. EN 363:2018 (Zuhanásgátló rendszerek - Rész 4: Tartozékok): Ez a szabvány a zuhanásgátló rendszerek kiegészítő tartozékainak követelményeit és tesztelési eljárásait határozza meg. Ide tartoznak a biztonsági övek, csatlakozóelemek, horgonyzók és más tartozékok.

Ezek a szabványok fontosak az ipari és más környezetekben történő zuhanásgátló rendszerek tervezésében, gyártásában és használatában. Megfelelő alkalmazásuk biztosítja, hogy ezek az eszközök megfeleljenek a biztonsági előírásoknak és hatékonyan védjék a felhasználókat a zuhanásoktól eredő sérülésektől. Fontos megjegyezni, hogy az adott országban érvényes jogszabályok és előírások változhatnak, így mindig tanácsos az aktuális szabványok és irányelvek betartása.